Antti Kuosmanen ei vanhemmiltaan paljon viikkorahoja pyydellyt

Nollakolme.fi sai kiinni lahtelaisen muusikon, joka oli otettava heti haastatteluun. Mitä miehelle kuuluu ja miten tähän pisteeseen on tultu? Tässä Antti Kuosmasen mojovat vastaukset.

Kerro omin sanoin kuka olet?

Olen Antti Kuosmanen laulaja/lauluntekijä/muusikko/ musiikintuottaja. Instumenttejani laulun lisäksi ovat rummut, koskettimet ja erilaiset lyömäsoittimet kuten marimba jne. Äänitän ja tuotan omat julkaisuni, ja olen myös tuottanut muutamia muita julkaisuja.

Oletko syntyperäinen lahtelainen?

Olen paljasjalkainen lahtelainen, alunperin Ahtialan poikia. Siellä oli lapsuudessa naapurissa maamieskoulu lehmineen ja pelkkää peltoa ja metsää. Ensimmäinen pankkiautomaatti tuli, kun muutin Helsinkiin, jossa asustelin 15 vuotta opiskellen ja soitellen eri bändeissä. Tuli oltua sillä reissulla myös pari vuotta Oululunkylän pop/jazz-opistossa rumpuopissa. Muut muusikko-opiskelut on tullut suoriteltua Lahden konservatoriossa klassisten lyömäsoitinten kera ja Lahden musiikkiluokilla Lotilassa ja Tiirismaalla. Laulu tuli mukaan kuvioihin bändeissä ja omissa biiseissä.

Mikä on saanut sinut musiikin äärelle ja milloin tämä tapahtui?

Faija soitti ja lauloi aina kotona sekä keikkaili oman tanssiorkesterinsa kanssa viikonloppuisin. Ensimmäiset rummut sain 2-3-vuotiaana joululahjaksi, ne oli faijan tekemät. Kipinä on tullut siis kotoa. Ekat bändit perustettiin jo 4. tai 5. luokalla kavereitten kanssa. Ekan oikean keikkani heitin faijan bändissä, ja soittelinkin siinä koko teini-iän viikonloput. Keikkoja kertyi noin 50 kappaletta vuodessa ja rahaa tuli teinipojan näkökulmasta paljon. Ei tarvinnut paljon viikkorahoja pyydellä vanhemmilta. Samaan aikaan oli rockbändi-virityksiä, enimmäkseen melodista hevirokkia tyyliin Bon Jovi, Europe yms. Niissä olin rumpalin osassa. Tein teininä jo kyllä omia biisejä suomeksi ja siihen oli syynä pitkälti yhtye nimeltään Dingo. Se iski lujaa teininä, hyviä biisejä edelleen, mutta ei sitä voinut digata julkisesti, koska kaikki kaverit kuunteli heviä.

Oletko henkeen ja vereen rokkari ja miksi juuri rock?

Hauska kysymys, koska en ole millään tavalla henkeen ja vereen rokkari, ja pidän itse asiassa ihan muunlaisesta musiikista. Rock tuppaa olemaan nykyään suurimmalta osin aika tylsää. Voisin sanoa, että olen enemmän pop:) Suosikkiartistini on Kate Bush, joka on mulle miltei epäjumala. Piti ihan Lontoossa käydä katsomassa keikka, koska rouva ei ole esiintynyt sitten 1979 jälkeen. Muita suosikkeja ovat The Police, Sam Smith, Rufus Wainwright, Yes jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta loppujen lopuksi ns. puhdasta rockmusiikkia tulee kuunneltua aika vähän. Varmaan johtuu kuoro- ja konservatoriotaustasta, että sieluun on pesiytynyt pop-proge ja klassinen musiikki. Jazz ja rock maistuvat myös sopivassa määrin. Omaa musiikkiani luonnehtisin popiksi, jossa on sävyjä rokista, iskelmästä ja jazzista tyylin Sting.

Kerro joku kokemus nuoruudestasi liittyen musiikkiin?

Oltiin Sysmässä joskus jotain 1986-1987 pop-hevibändillä soittamassa ja täydessä tällingissä tyyliin Europe eli meikit naamassa ja kasarikledjut päällä. Koko keikan ajan meille huudeltiin ja vittuiltiin ja uhattiin vetää turpaan, mutta kun roudattiin kamoja, niin jengi tuli taputtelemaan selkään ja kehumaan. Aika mystinen paikka tuo Sysmä:)

Nuoruudesta löytyisi tosi paljon erilaisia musiikkikokemuksia, kun on ollut kuoromatkoja Itävaltaan ja Lahden kaupungin orkesterissakin tuli tuurattua kerran siellä opiskellessa. Taisin soittaa isorumpua ja triangelia:) Olivat jännittäviä aikoja, olin jo hyvässä vauhdissa menossa klassisen soittajan ammattiputkeen, mutta sitten jotenkin omien biisien teko yms. vei voiton.

Onko sinulla ollut aiempia kokoonpanoja ja mitä?

Aiempia kokoonpanoja on ollut tuo aikaisemmin mainittu hevipoppiyhtye Scarlett. Omia biisejäni soittavia bändejä ovat olleet mm. Haltija, MallasQ ja Kromatut Kuninkaat. Kromatut Kuninkaat -nimi on nyt ns. telakalla, koska se antoi vähän väärän kuvan musiikistamme. Nimen perusteella monet luulivat tulevansa kuuntelemaan raskasta suomirokkia tyyliin Maj Karma ja Kotiteollisuus, vaikka musiikki on loppujen lopuksi aika poppia ja iskelmän sävyjäkin on mukana. Eli periaatteessa mikään muu ei nykytilassa ole muuttunut, paitsi että julkaisemme ja keikkailemme Antti Kuosmanen -nimellä. Se on loogista, kun kerran teen biisit ja laulan ne itse.

Saavutuksia musiikin alalla?

Opiskelun puolelta voisi pitää saavutuksena, että olen suorittanut aikanaan klassisten lyömäsoitinten Sibelius akatemian II -tutkinnon. Seuraava tutkinto olisikin ollut jo diplomitutkinto. Siinä mielessä saavutus, että siinä on joutunut lukemaan myös musiikin teoriaa, joka ei aina teininä maistu. Siitä on kyllä ollut pirusti hyötyä omien biisien tekovaiheessa.

Bändipuolella saavutuksia voisi olla vaikka, että ”Täydellinen pakkaus” -albumi mainittiin vuoden 2016 kotimaiseksi suomenkieliseksi rock-pitkäsoitoksi Radio Finlandialla ja edellisen albumin biiseistä ”Voi Hyvää päivää” nousi suomen viraalilistalle keräten kuunteluita ekan viikon aikana noin 30 0000 kappaletta. Ja yksi mukava tieto on, että ”Siperia-Moskova” -biisi on soinut Venäjällä ihan radiossa:)

Mistä saat inspiraation musiikkiisi?

Ihan miltei mistä vaan. Voin kuulla kaupungilla vaikka ihmisten puheita ja niistä voi syntyä vaikka biisi. Myös hyvä musiikki ja elokuvat inspiroivat tekemään biisejä.

Mikä sinut vetää aina uudestaan ja uudestaan musiikin pariin?

Hauska kysymys, koska olen periaatteessa koko ajan musiikin äärellä. Voin periaatteessa tehdä ihan missä vaan biisin ja sitä myös tapahtuu. Monta biisiä on syntynyt päivän aikana päässä ja ne on pitänyt sitten kirjoittaa talteen, kun siihen on ollut sopiva hetki. Musiikki on vaan niin verissä, ettei sitä pääse pakoon edes lomareissuilla. Musiikkia ja sen luomista voi pitää lahjana, mutta joku on joskus hyvin sanonut, että musiikin tekemisen lahja on myös vamma, koska se on myös aika raskasta, kun kaikki biisit pitää tehdä valmiiksi ja koko ajan pitää luoda, kun on vaan sellainen sisäänrakennettu luomisen pakko. Helpommalla pääsisi, kun katselisi tosi-tv:tä ja hakisi kaupasta olutta, ehkä:)

Mikä on tämänhetkinen kokoonpanosi?

Kitaraa soittaa Harri Isomettä. Bassoa soittaa Jari Syrjälä. Itse laulan ja soitan rumpuja ja levylle soitan myös koskettimet. Olemme kaavailleet myös koskettimia livebändiin mukaan, mutta se on vasta harkinta- ja kokeiluasteella, koska nykyinen kokoonpano toimii niin hienosti.

Mihin musiikki vie sinut tulevaisuudessa? 

Toivon mukaan saamme enemmän keikkoja, ja muutama hittikään ei olisi pahitteeksi. Radioissa muutamat biisit ovat kuitenkin soineet aika mukavasti.

Uskon, että mielenkiinto musiikin tekoon vain yltyy jatkossa niin biisien kuin livenkin osalta, koska tämän hetkisten soittajien kanssa kemiat on kohdillaan ja soittotekniikasta ei ole puutetta.