Pohdintaa lahtelaisuudesta #lahtiskene

Minulla on suuri kunnia aloittaa blogien kirjoittaminen Nollakolme -sivustolle! Olen lahtelainen muusikko Saara Tallqvist ja blogien teemat tulevat aina jollakin tasolla liittymään kulttuurin puntarointiin, musatapahtumiin ja oman tekemisen avaamiseen. Mietinkin, mikä olisi ensimmäinen aiheeni? Mikä avaisi kiinnostuksen blogien sisältöön ja tukisi nollakolme -sivuston pääteemaa? Lahtelaisuus.

Oma tarinani lahtelaisuuden löytämiseen alkoi ollessani 16 -vuotias. Taustojeni puolesta olen kotoisin Haminan syrjäkylältä, joten pääsy kaupunkiin jossa oli K-Citymarket merkitsi tuolloin meriittiä suurkaupungista. Ihmisvilinä näyttäytyi mullistavana ja olin ”takki auki” musiikillisille vaikutteille. Aloitin opintoni Tiirismaan lukiossa musiikkilinjalla ja siitä kaikki on alkanut.

Lahtelaiset ottivat minut hyvin vastaan ja olen koko ajan kokenut kaupungin itselleni läheisenä. Erityisesti musahommissa vastaanotto on ollut hyvin lämmin heti alusta asti.

Syy, miksi halusin ottaa aiheeksi lahtelaisuuden sijoittuu keskusteluun, jossa minulle on todettu etten ole aito lahtelainen. Argumenttina on toiminut se, että olen ”ulkopaikkakunnalta”, joten asiaa on purettava atomeiksi teidän kanssanne.

Mitä on lahtelaisuus? Miltä lahtelainen näyttää, kuulostaa ja tuntuu?

Omakohtaisten kohtaamisten valossa näen lahtelaisen mentaliteetin hyvänä yhteishenkenä, jossa tuetaan ja tsempataan toisia eteenpäin. 

Lahtelainen on  paljasjalkainen, rehti, työnsä kunnolla tekevä hämäläinen, joka ei pienistä säikähdä. Lahtelainen tuntuu lämpimältä ja kuulostaa kuin vanhalta ystävältä.

Edellä mainittujen vahvuuksien nojalla olen erittäin ylpeä omasta lahtelaisuudestani. 

Tämän myötä olen jäänyt pyörittelemään mistä muusta lahtelaiset ovat ylpeitä? Mikä on sinun #lahtiskene ?

Historian valossa Lahti nähdään työläiskaupunkina, jossa teollisuus on ollut suuri työnantaja. Maailmanlaajuisesti huomiota on tullut myös urheilukaupunkina, joka pitää pintaansa edelleen. Koen, että Suomen ”Chigago” on pehmentynyt vuosien saatossa ja erilaiset kulttuuritapahtumat ovat puhdistaneet tehdaskaupungin kovaa kuorta. Lahti omassa rosoisuudessaan viehättää ja kasvumahdollisuuksia löytyy moneen.

Mitä mieltä sinä olet? Vastavuoroinen keskustelu aina kirjoituksen perään olisi älyttömän siistiä, joten jokaisen blogin jälkeen esitän pienen kysymyksen tai tehtävän.

Kysymys. Mitä on lahtelaisuus ja mitä se sinulle merkitsee? Onko jokin paikka sellainen, mikä kuvastaa lahtiskeneä? Tehtävä. Linkitä instagramiin #lahtiskene kuvailemaan mikä on sinun mielestäsi lahtelaisuutta, kuva jostain tärkeästä paikasta, ajanvietosta – you name it!

www.saaratallqvist.fi