Lahtelaisen Lauri Rajamäen instrumentit ovat kitara ja sivellin

Kesäkuun 2019 näyttelystä Nature Nexus, Jade Gallery. Kuvassa maalaukset: Reincarnation ja Ketunhäntä. Kuva: Joni Espo

Nollakolme.fi avaa lahtelaisia henkilöitä ja ilmiöitä tesktiformaatin muodossa. Ensimmäisenä lavalle astuu Lahdessa syntynyt Lauri Rajamäki. Aloitetaanpas helpolla kysymyksellä.

Kerro omin sanoin kuka olet?

Olen Lauri Rajamäki, kuvataiteilija taidemaalari AMK ja äänituottaja AK. Valmistunut Pohjois-Karjalan ammattiopistosta 2005 ja LAMK Taideinstituutista 2013. Instrumenttini on kitara ja sivellin. Kuulun Taidemaalariliittoon ja Lahden Taiteilijaseuraan. Maalaan värikkäitä akryyli- ja öljyvärimaalauksia; teoksia, joiden sisäinen olemus kumpuaa luonnon parantavista voimista. Teosten ulkoinen olemus on näkemykseni värikkäämmästä todellisuudesta ja mitä pinnan alla on. Monesti myös musiikki inspiroi minua maalatessa. Maalaustyö ja kitaran soittaminen on minulle meditatiivista ja se rauhoittaa minut aina kaikesta stressistä ja auttaa keskittymään ongelmien ratkomisessa kuten myös metsässä kuntoilu tai vaeltaminen.

5-vuotiaana haaveilin kitarasta, kun näin klassisen Landola-kitaran musiikkiliikkeen ikkunassa. Köyhässä perheessä, mutta sitäkin rakastavammassa ja turvallisessa, meillä ei ollut varaa ostaa kitaraa, joka maksoi tuolloin 500 markkaa. Myöhemmin ala-asteen musiikkitunneilla nokkahuilua soittaessa ja sävellystehtävää tehdessä tajusin, että jokin soitin täytyy hallita, jos aikoo säveltää, ja takaraivossa pyöri edelleen kitara. 10-vuotiaana olin kiinnostunut koskettimista ja sain ”Rhytmic 8”-miniurut, joilla tapailin melodioita, ja tajusin, että ei tämäkään ole minun soittimeni, ja annoin sen pikkuveljelle. Sitten menin yläasteelle, ja siellä moni soitti kitaraa.

Tuolloin kävin Kärpäsen yläastetta, jossa musiikin opettajana toimi Haikara-bändin Vesa Lattunen. Hänen musiikkitunnillaan sain tapailla sointuja hänen Gibson SG-kitarallaan. Viimein ostin oman sähkökitaran 14-vuotiaana omilla rahoilla. 17-vuotiaina, vuonna 1994, perustettiin ystävien kanssa trash metal-bändi Vulture. Nykyään soitan kaikenlaista melodista rämpyttelyä hieman flamenco-tyyliin, ja sävellän myös elämäniloista electroa.

Äänituotantokoulun jälkeen tuntui, että jotain puuttuu, ja se oli taidekoulu. Hain Lahden Kansanopistoon ja pääsin kuvataidelinjalle Jarmo Tevajärven oppeihin. Sieltä pääsin Taideinstituuttiin, jossa maalauksen opettajakseni tuli eräs henkilö myös Haikara-yhtyeestä. Markus Heikkerö, joka potki minua eteenpäin. Taideinstituutti antoi minulle paljon, koska siellä oli taiteellinen ilmapiiri ja opiskelijat ymmärsivät toisiaan. Taideluentoja ja kursseja oli laidasta laitaan, ja opettajat saivat oppilaat avartamaan ja miettimään, miten tuoda asioita esille. Mika Karhun luennolla taiteesta tuli minulle ymmärryksen avain.

Ateljeeni sijaitsee Lahden keskustassa, ja siellä koetan maalata kokemukseni kankaille erilaisilla tekniikoilla. Pidän tärkeänä sitä, että maalaus tai muu taideteos huokuu tarinaa, vaikka välillä tuntuu, että se on mahdotonta toteuttaa. Maalaustyö on minulle tärkeää terapiaa, koska siinä on myös muita työvaiheita kuten kertopuu eli väliseinätolppa-kehikkojen teko, kankaiden pohjustus, pingotus ja suunnitteluvaiheita ym., jolloin pystyy keskittymään ja pitämään aivot virkeänä.

Mikä sinut on saanut maalaamaan ensimmäisen kerran?

Olin haaveillut lapsena myös maalaamisesta, kun näin Aku Ankan sarjakuvassa jakson, jossa Van Goghin märkä maalaus oli varastettu. Se jäi kummittelemaan pitkäksi aikaa, kunnes tutustuin Riihelässä ystävään, jonka isä oli taidemaalari. Kävin kylässä ja innostuin hänen maisemateoksistaan, koska en ollut nähnyt sen kaltaista jälkeä ennen ja keskustellut itse maalarin kanssa. Se inspiroi minua ottamaan siveltimen käteen ja kokeilemaan öljyvärejä, jotka tuntuivat luontevilta piirtämisen jälkeen. Ensimmäinen öljyväri maalaus taisi olla ”Peurat Kuhmon maisemassa”. Se oli kopio Etelä-Suomen Sanomien lehtikuvasta.

Mitä muita taiteita harrastat?

Niin kuin edellä mainitsin jo kitaran, sen lisäksi valokuvaan luonnossa hyönteisiä, maisemia ja jos hyvä tsäkä käy niin välillä kauriita niin kuin tänäkin kesänä. Myös polymeerisavesta olen tehnyt koruja ja yhden pienen taideteoksen, joka on tarkoitus laittaa esille 7.9.2019 Taidelauantaina. Harrastan myös ääniefektien tekoa, viimeksi äänitin asunnon ikkunasta ukonilmaa ja sitä ennen tein soundibankkia metsän lahoista oksista ja niiden rasahduksista.

Kuka on suurin idolisi ja miksi?

Karhukainen. Ja siksi että se on niin perkeleen sitkee elukka!

Mistä saat inspiraation maalauksiisi?

Metsässä, kun kuntoilen tai vaellan. Luonnon energioista, kokemuksista ja musiikista.

Monta tuntia maalaat päivässä, tai viikossa?

Kun maalaan, niin nykyään yritän pitää korkeintaan 4-5h sessioita ja myös sen takia, että kerkeää myös soittaa ja käydä luonnossa. Välillä pidän monen viikon työskentelyjaksoja, ja sitten pidän vähän taukoa ja keskityn musiikkiin ja äänituotantoon, esimerkiksi ääniefektien tekoon, ja niitähän voi tehdä myös metsässä.

Miten kuvailisit omia töitäsi?

Työni vaihtelevat jonkun verran. Teen abstraktia värimaalausta ja värikästä ekspressiivistä roiskemaalausta. Työtä tehdessä väreistä ja tekniikoista oppii koko ajan. Joskus teen muste- tai musta akryyli -roiskemuotoharjoituksia. Maalaan myös palettiveitsellä, joka tuo työhön mielekkään mahdollisuuden ja tekniikan. Töissäni on nykyään usein tarina, jota johdattaa esimerkiksi Ketun kohtaaminen luonnossa ja sen hännän väristä muistiin jäänyt mielikuva, josta syntyy abstrakti kompositio, joka voi näyttää kosmiseltä usvalta. Toissa vuonna yöllä kävelin ateljeella ja haistoin metsän raikkaan tuoksun ja harjoittelin sen maalaamista erilaisilla kontrasteilla. Välillä saan jonkun tilaustyön, esimerkiksi ystävän hääkuvan tai viimeksi Mortar-bändin levynkansikuvituksen.

Mistä taidettasi saa?

Minulta voi suoraan ostaa maalauksia www.rajamaki.org tai verkkokaupasta https://taiko.fi
Lainata tai ostaa voi teoksia myös  https://www.lahdentaidelainaamo.fi
https://www.facebook.com/rajamaki.org/

Seuraava näyttely: Nature Nexus – 2nd Show 7.9.2019. klo.9-19. Dooroom, Akvaario. Rautatienkatu 20. Lahti Fringe – Taidelauantai